Webinar Imej dan Keterampilan Diri Lembaga Sawit Malaysia Pada 9 Jun 2021.

Webinar Keterampilan Diri dan Imej Lembaga Sawit Malaysia (MPOB) secara dalam talian pada 9 Jun 2021.

Alhamdulillah, pada 9 Jun 2021 yang lalu, Awaken Training & Consultancy Sdn Bhd telah dilantik sebagai penyedia khidmat latihan oleh Lembaga Sawit Malaysia (MPOB) untuk mengendalikan Webinar Keterampilan Diri dan Imej secara dalam talian. Webinar ini dijalankan dengan menggunakan platform online conferencing iaitu aplikasi Zoom Webinar dan XSplit Broadcaster Live Streaming.

Hampir 500 orang warga kerja Lembaga Sawit Malaysia (MPOB) telah menghadiri Webinar Keterampilan Diri dan Imej ini. Mereka terdiri daripada Pembantu Penyelidik, Penolong Pegawai Penyeldik, Setiausaha Pejabat, Pembantu Tadbir, Penolong Pegawai Tadbir, Pembantu dan Penolong Tadbir Kewangan Lembaga Sawit Malaysia (MPOB).

Webinar Imej dan Keterampilan Diri Lembaga Sawit Malaysia (MPOB) secara dalam talian

Penjenamaan imej yang sesuai dan tepat adalah mudah apabila kita jelas dengan keperluan jawatan dan hala tuju karier dan organisasi kita, seterusnya kita mampu memadankan imej personal kita dengan imej organisasi tempat kita bekerja.

2 perkara yang menyumbang kepada jenama diri seseorang;

1. Kualiti intelektual

2. Kualiti moral

Bagaimana kita hadir dalam industri, sebagus mana kita dalam bidang dan kerja yang kita lakukan, sesukar mana kita digantikan, sebaik mana orang lain bersetuju bahawa kita adalah orang yang tepat untuk mereka berurusan.

Anders Ericsson, pengasas kajian prestasi elit, menyimpulkan bahawa 80% orang yang bekerja pada masa ini menggunakan sebaiknya masa untuk mempelajari pekerjaan mereka dengan cukup baik pada tahun-tahun permulaan kerjanya, agar tidak dipecat.

Namun selepas itu, mereka tidak akan menjadi bertambah baik. Mereka tidak berusaha untuk menjadi bertambah baik. Sepuluh tahun setelah mereka memulakan pekerjaan, mereka tidak bertambah produktif dari tahun ke tahun. Menurut Anders Ericsson perkara ini dilihat berlaku kepada 80 peratus orang yang bekerja hari ini.

Mereka yang tergolong dalam 20 peratus pula adalah pelajar sepanjang hayat. Mereka terus menambah nilai profesional diri dengan menambah pengetahuan dan kemahiran mereka dengan membaca, mengkaji, berfikir dan mempraktikkan idea baru. Mereka tidak berhenti untuk meningkatkan nilai profesional diri dan berkembang.

Seperti yang dikatakan oleh CEO Fortune 500 baru-baru ini, “Satu-satunya sumber kelebihan daya saing kami yang berkesinambungan adalah kemampuan kami untuk belajar dan menerapkan idea baru dengan lebih cepat berbanding pesaing kami.”

Kata-kata ini adalah untuk kita. Satu-satunya aset peribadi kita dalam industri atau di pasaran yang paling berharga adalah nilai profesional diri kita, atau ‘earning ability’.
Aset kewangan yang paling berharga adalah kemampuan diri kita dalam menjana pendapatan. Ini ditakrifkan sebagai kemampuan kita untuk mendapatkan hasil yang akan dibayar oleh orang lain.

Orang mungkin boleh merampas semua harta yang kita usahakan dan kumpul, namun satu-satunya aset yang tidak mampu dirampas oleh orang lain adalah nilai profesional kita atau ‘earning ability’. Selagi kita mempunyai nilai profesional atau kemampuan menjana pendapatan, kita mampu kembali ke ruang pasaran dan mendapatkan segala-galanya semula. Inilah yang dilakukan oleh banyak orang yang berjaya sepanjang hayat mereka.

Keupayaan menjana pendapatan adalah berdasarkan kesediaan kita daripada awal karier untuk berusaha mengoptimakan keseluruhan potensi diri, iaitu dengan mempelajari ilmu dan kemahiran, menimba pengalaman, bekerja keras dan terus berkembang meningkatkan nilai profesional sepanjang hidup dan kerjaya kita.

Webinar Imej dan Keterampilan Diri  ini memberikan pendedahan dan pengetahuan kepada setiap peserta untuk menyedari dan mensasarkan potensi diri dalam membina nilai profesional, serta mengenali hala tuju membina ‘personal branding’ yang unggul dalam pasaran.

1.”Penceramah sangat mahir dalam penyampaian walaupun secara online sahaja, menarik didengar sehingga habis dan beliau memberikan contoh-contoh yang tepat”, – Suryani Hamzah – Penolong Pegawai Penyelidik 2.”Ilmu yang amat bagus untuk situasi kerja di MPOB sebagai satu badan kerajaan”, – Mohd Syahmi Bin Saidin – Penolong Pegawai Tadbir 3.”Terbaik, mudah difahami dengan cara penyampaian yang lebih santai dan contoh yang mudah”, – Norhafizah Binti Abd Hamid – Setiausaha Pejabat 4.”Penceramah pandai berkomunikasi walaupun secara maya, ceramah menyeronokkan”, – Nadiatul Azira Jamaluddin – Penolong Pegawai Penyelidik 5.”Penyampaian yang jelas dan disertakan dengan nota dan gambar-gambar sekali sebagai contoh”, – Mohd Zulhilmi Bin Zakaria – Penolong Pegawai Tadbir 6.”Penyampaian yang jelas dan sampai kepada kami. Program yang bagus, banyak ilmu yang dapat dipelajari”, – Nurul Aslizah Binti Roslan – Pembantu Tadbir

Mengambil kira cabaran semasa krisis pandemik yang melanda secara global dan turut mengikuti perkembangan industri berasaskan kepada penyampaian secara digital dan dalam talian, syarikat kami telah menyahut cabaran ini dengan merintis dan menerokai kaedah penyampaian modul kami secara digital dan dalam talian. Atas inisiatif ini kami telah membangunkan Webinar Imej dan Keterampilan Diri ini dengan modul-modul serta kaedah penyampaian yang bersesuaian dengan cabaran era digital dan dalam talian.

Biarpun Webinar Keterampilan Diri dan Imej ini dijalankan secara dalam talian, namun modul-modul yang kami sediakan adalah bersesuaian dengan kaedah pembelajaran sebegini bagi memenuhi objektif webinar ini dianjurkan dan agar semua peserta yang terlibat dapat menimba ilmu yang disampaikan dengan efektif. Komitmen dan penyertaan aktif para peserta sepanjang webinar ini membuatkan kami yakin bahawa era wabak dan pandemik ini bukanlah penghalang untuk semua warga kerja organisasi menimba ilmu dan menghadiri sesi latihan, sebaliknya ia dianggap sebagai cabaran untuk kita semua memberi dan menerima ilmu dengan satu kaedah yang baru. Ini secara tidak langsung dapat melatih peserta untuk terus positif dengan keadaan semasa di samping terus meningkatkan kualiti kerja dengan lebih bersemangat dan bermotivasi.

1.”Sangat baik dan penceramah memberikan presentation yang menarik. Cara penceramah memberikan info sangat teliti dan efektif”, – Nurhidayatul Waheeda – Penolong Pegawai Penyelidik 2.”Penceramah amat berpengetahuan dan berkemahiran dalam topik yang disampaikan. Beliau dapat menarik peserta supaya ingin terus mendengar apa yang beliau ingin sampaikan”, –Noorshamsiana Abdul Wahab – Ketua Unit 3.”Sangat bagus dan banyak ilmu boleh diperolehi tentang aplikasi tatacara berpakaian yang betul”, – Amira Suryati Hasan – Pembantu Tadbir Pembantu Tadbir 4.”Sangat baik, penceramah pandai melibatkan audience dalam perbincangan,” – Fazidah Binti Mudin – Penolong Pegawai Tadbir 5.”Penceramah bagus dalam menyampaikan topik. Sangat membantu dalam memperbaiki imej diri dan personaliti,” – Azita Bt Wahab – Penolong Pegawai Penyelidik 6.”Penyampaian yang baik, dapat melontarkan jawapan yang baik kepada audience”, – Sindy Maurice Goulip – Penolong Pegawai Penyelidik 7.”Ceramah telah disampaikan dengan amat baik dan jelas. Program berjalan lancar walaupun dilakukan secara atas talian”, – Yusrabbil Amiyati Yusof – Pegawai Penyelidik

Kami sangat berbesar hati dengan jemputan dan kepercayaan yang diberikan oleh pihak MPOB untuk kami mengendalikan Webinar Keterampilan Diri dan Imej ini kepada hampir 500 orang peserta. Semoga semua peserta Webinar Imej dan Keterampilan Diri ini dapat memanfaatkan segala ilmu yang telah diperolehi dan semoga ianya menjadi inspirasi kepada mereka untuk semakin bersemangat dan cemerlang dalam menjalankan tanggungjawab yang telah diamanahkan dengan penuh iltizam bagi meningkatkan lagi kualiti kerja sedia ada. Diharapkan juga agar ilmu yang diperoleh menerusi kursus ini dapat dikongsikan dengan mereka yang lain agar manfaatnya boleh dimanfaatkan kepada seluruh warga kerja MPOB. Semoga semakin maju dan cemerlang serta semoga segala usaha kerja dan amal kebaikan  diterima dan diganjari dengan setinggi-tinggi ganjaran oleh Allah swt, in sha Allah.

Kami mengucapkan selamat maju jaya dan mendoakan yang terbaik untuk semua peserta.

Kami kongsikan antara maklum balas dan pendapat daripada para peserta secara keseluruhan berkaitan Webinar Keterampilan Diri dan Imej anjuran Lembaga Sawit Malaysia (MPOB) ini:

 1. Penceramah sangat mahir dalam penyampaian walaupun secara online, menarik didengar sehingga habis dan beliau memberikan contoh-contoh yang tepat – Suryani Hamzah – Penolong Pegawai Penyelidik
 2. Sangat baik dan penceramah memberikan presentation yang menarik. Cara penceramah memberikan info sangat teliti dan efektif – Nurhidayatul Waheeda – Penolong Pegawai Penyelidik
 3. Terbaik, mudah difahami dengan cara penyampaian penceramah yang santai dan contoh yang mudah – Norhafizah Binti Abd Hamid – Setiausaha Pejabat
 4. Penceramah pandai berkomunikasi dengan peserta walaupun secara maya, ceramah menyeronokkan. – Nadiatul Azira Jamaluddin – Penolong Pegawai Penyelidik
 5. Penceramah sangat berpengetahuan, pemilihan perkataan yang senang untuk difahami, berkomunikasi dengan berkesan dan sangat membantu – Bayang Anak Uding – Penolong Pegawai Tadbir
 6. Penyampaian yang jelas dan disertakan dengan nota dan gambar-gambar sekali sebagai contoh – Mohd Zulhilmi Bin Zakaria – Penolong Pegawai Tadbir
 7. Ilmu yang amat bagus untuk situasi kerja di MPOB sebagai satu badan kerajaan. – Mohd Syahmi Bin Saidin – Penolong Pegawai Tadbir
 8. Penyampaian yang jelas dan sampai kepada kami. Program yang bagus, banyak ilmu yang dapat dipelajari – Nurul Aslizah Binti Roslan – Pembantu Tadbir
 9. Penceramah amat berpengetahuan dan berkemahiran dalam topik yang disampaikan. Beliau dapat menarik peserta supaya ingin terus mendengar apa yang beliau ingin sampaikan –Noorshamsiana Abdul Wahab – Ketua Unit
 10. Sangat bagus dan banyak ilmu boleh diperolehi tentang aplikasi tatacara berpakaian yang betul – Amira Suryati Hasan – Pembantu Tadbir Pembantu Tadbir
 11. Sangat baik, penceramah pandai melibatkan audience dalam perbincangan – Fazidah Binti Mudin – Penolong Pegawai Tadbir
 12. Penceramah bagus dalam menyampaikan topik. Sangat membantu dalam memperbaiki imej diri dan personaliti – Azita Bt Wahab – Penolong Pegawai Penyelidik
 13. Penyampaian yang baik, dapat melontarkan jawapan yang baik kepada audience – Sindy Maurice Goulip – Penolong Pegawai Penyelidik
 14. Ceramah telah disampaikan dengan amat baik dan jelas. Program berjalan lancar walaupun dilakukan secara atas talian – Yusrabbil Amiyati Yusof – Pegawai Penyelidik
 15. Memberi penjelasan yang terang dan jelas – Azidah Binti Passang – Pembantu Tadbir
 16. Penyampaian Mudah Difahami Dan Memberi Penerangan Yang Jelas Atas Topik Yang Dibincangkan – Nur Amaniiman Binti Elias – Penolong Pegawai Tadbir
 17. Mohon lebihkan masa – Nur Syazwana Binti Shamsudin – Penolong Pegawai Penyelidik
 18. Penceramah melakukan tugas memberikan input dengan baik sepanjang webinar – Mohd Khairil Bin Rusly – Penolong Pegawai Penyelidik
 19. Penceramah mampu mengupas semua topik yang dibincangkan dengan menarik – Nur Ain Hassanah Binti Ahmad Shohailee – Penolong Pegawai Tadbir
 20. Penyampaian yang padat, berinfomasi dan kemas – Shahzzry Azhan Bin Suroto – Penolong Pegawai Tadbir
 21. Penyampaian mudah difahami dan penceramah aktif dengan peserta serta soalan yang dikemukakan – Safwan Mohd. Izzan – Pembantu Tadbir
 22. Penyampaian jelas dan terperinci – Jaidi Salleh – Penolong Pegawai Penyelidik
 23. Input sangat bagus, berguna untuk dipraktikan di tempat kerja – Nor Faizah Jalani – Pegawai Penyelidik
 24. Sangat bagus. Saya suka dan semua info dan ilmu yang dikongsi amat mudah difahami dan mesra bersama kami semua. Terima kasih puan – Nur Izzati Mahzan – Pembantu Tadbir
 25. Seorang penceramah yang peramah dan boleh menyampaikan ceramah dengan bernas serta mudah difahami – Abang Azlan Shah Abang Kiflee – Pembantu Penyelidik
 26. Berpengetahuan tinggi, dan berilmu – Mohamad Reeyzul Bin Zakariah – Pembantu Tadbir
 27. Sentiasa berseri dengan senyuman serta berintelektual – Vanessa Senaya Anak Changgai – Pembantu Tadbir
 28. Berpengetahuan. Mesra. Professional. – Nur Zafhri Bin Norhisham – Penolong Pegawai Penyelidik
 29. Sangat memuaskan/jelas dan memberi inovasi – Rafiee Iqbal Bin Jesbin – Penolong Pegawai Tadbir
 30. Penceramah seorang yang profesional dan berilmu pengetahuan dalam kerjaya beliau – Anuar Kamar – Pegawai Tadbir
 31. Cara penyampaian sangat jelas dan disertai dengan contoh – Nur Athirah Binti Md Salehuddin – Pembantu Tadbir
 32. Webinar imej ini dapat memperbaiki cara-cara berpakaian & meyakinkan diri untuk lebih awesome dan confident – Irene Clarina – Penolong Pegawai Tadbir
 33. Penceramah yang tidak membosankan, memberi input yang boleh memperbaiki penampilan diri apabila ke pejabat – Thelly Thomas – Pembantu Tadbir
 34. Penyampaian yang sangat jelas & tidak membosankan – Nurlina Binti Saini – Pembantu Tadbir (P/O)
 35. Penceramah dapat menyampaikan dengan menarik dan mudah difahami  Norhayati Binti Saad – Penolong Pegawai Penyelidik
 36. Penceramah Aktif Dan Tidak Bosan – Siti Fashehah Binti Zainol Abidin – Penolong Pegawai Tadbir
 37. Penerangan penceramah sepanjang kursus senang difahami dan sangat memuaskan. – Tarien Anak Kasi – Pembantu Penyelidik
 38. Sangat membantu penampilan pejawat awam – Royston Stephen – Pembantu Penyelidik
 39. Terbaik cara penyampaian senang dan mudah difahami – Awang Mohd Arif Bin Awang Ahmad – Pembantu Tadbir Pejabat
 40. Terbaik & mudah difahami mesej yang disampaikan – Norfazila Binti Jenal – Penolong Pegawai Tadbir
 41. Penyampaian yang jelas dan mudah untuk kita faham – Hajijah Shamsuddin – Pembantu Penyelidik
 42. Terbaik dan sangat membantu dalam memperbaiki imej dan keterampilan – Nur Fatihah Binti Mohd Arif – Penolong Pegawai Tadbir
 43. Terbaik, bersahaja dan berinformatif – Mohd Ghazali Bin Ishak – Penolong Pegawai Penyelidik
 44. Bagus Dan Mantap Serta Padu – Shahrul Yahya – Penolong Pegawai Tadbir
 45. Sangat berkesan dan memuaskan – Noralizawati Anak Pago – Penolong Pegawai Tadbir
 46. Sangat bagus, jelas dan mudah difahami – Foziyah Mamad – Pembantu Tadbir
 47. Menarik dan informatif – Nadzirah Binti Amiruddin – Pegawai Penyelidik
 48. Sangat baik – Bokastiver Anak Gajut – Penolong Pegawai Tadbir
 49. Gaya percakapan jelas dan mudah difahami. – Syahrizan Bin Idris – Pembantu Penyelidik
 50. Penyampaian jelas & rasa sangat tak cukup dengan masa yang diberikan – Tetyana Binti Solong – Pembantu Tadbir
 51. Penceramah sangat menarik semasa penyampaian – Fazliana Abdul Hamid – Pegawai Penyelidik
 52. Komunikasi yang berkesan semasa menjalankan ceramah – Sharifah Lena Sy Abu Bakar – Penolong Pengawai Penguatkuasa
 53. Penerangan yang diberikan sangat bagus. – Norzimah Ismail – W29
 54. Baik. Penuh semangat – Mohd Hafiz Hamdan – Pembantu Tadbir
 55. Penyampaian yang bagus dan mudah difahami – Noor Suhaila Mohd Zam – Pembantu Tadbir
 56. Penceramah menyampaikan maklumat dengan sangat baik – Muhammad Kashaf Bin Nor Ashari – Penolong Pegawai Tadbir
 57. Terbaik penyampaian. Mudah difahami – Hafez Bin Abd Shukor – Penolong Pegawai Penyelidik
 58. Penyampaian jelas dan mudah difahami – Khoirulriandy Bin Sairai – Penolong Pegawai Tadbir
 59. Penceramah berjaya menyampaikan ilmu kepada peserta – Antineo Yong Gee – Penolong Pegawai Tadbir
 60. Sangat jelas dan penyempaian yang baik – Mohd Sabardin Bin Hj.Hamzani – Penolong Pegawai Tadbir
 61. Penyampaian yang tepat dan mudah fahami – Farahatun Hasni Bt Mohd Radzi– Pembantu Tadbir
 62. Sangat baik dan boleh diteruskan – Normi Binti Asenan – Pembantu Tadbir
 63. Semuanya terbaik – Ahmad Arifin Abd Karim – Pembantu Penyelidik
 64. Bersemangat, jelas dan memuaskan – Fadzlina Abdullah – Pegawai Penyelidik
 65. Penceramah berpengetahuan tinggi – Mohd Heil Fettru – Penolong Pegawai Penyelidik
 66. Penceramah yang bagus – Nor Ashikin Binti Mahad – Pembantu Penyelidik
 67. Bagus, seronok – Normala Binti Tinggal – Pembantu Tadbir
 68. Jelas dan terbaik – Mimie Amil – Pembantu Penyelidik
 69. Sangat baik – Akmalunisa Binti Lilah – Penolong Pegawai Penyelidik
 70. Excellent – Yusnita Sodimin – Pustakawan/S44
 71. Bagus – Ajlaa Nuda Binti Nazarudin – Pembantu Penyelidik
 72. Bagus – Hamidah Binti Wagimin – Pembantu Tadbir
 73. Mudah difahami – Sebastian Sangah – Penolong Pegawai Tadbir
 74. Terbaik – Joe. Mckency Anak Constantine – Penolong Pegawai Tadbir
 75. Terbaik – Norninayanie Jasneh – Pembantu Tadbir (P/O)
 76. Terbaik. Berjaya menyampaikan maklumat dalam suasana yang santai – Nur Ain Farhah Binti Ros Saidon Khudri – Q41
 77. Terbaik – Zainun Binti D. Doni @ Yusop – Pembantu Tadbir
 78. Terbaikk – Nur Athirah Binti Mohemad – Penolong Akauntan
 79. Terbaik – Mohd Azreq Nazren Bin Abd Niat – Penolong Pegawai Tadbir
 80. Terbaik – Jinus Bin Sia – Pembantu Penyelidik
 81. Terbaik – Nicko Dainus – Penolong Pegawai Tadbir
 82. Sangat bagus –Hazira Hasnudin – Penolong Pegawai Penyelidik
 83. Penyampaian jelas – Sumaiyah Binti Megat Nabil Mohsin – Pegawai Penyelidik
 84. Amat baik – Norazli Bin Husin – Penolong Pegawai Penyelidik
 85. Mantap – Mohd Narziney Bin Abd Rahim – Penolong Pegawai Tadbir
 86. Awesome – Mohamad Azizul Bin Muhamad – Pegawai Tadbir
 87. Best – Nur Syaheela Binti Md Ahee – Pembantu Penyelidik
 88. Sangat baik – Iskandar Bin Yusop – Penolong Pegawai Penguatkuasa
 89. Terbaik – Noorhazwani – Pegawai Penyelidik
 90. Sangat baik – Jasdar Bin Gani – Penolong Pegawai Tadbir
 91. Awesome – Mohammad Ishak Jinggal
 92. Terbaik – Ezzannee Jamal Naser – Penolong Pegawai Tadbir
 93. Sangat baik – Anita Taib – Pegawai Tadbir
 94. Terbaik – Nor Alina Atika Binti Useh – Penolong Pegawai Tadbir
 95. Sangat baik – Nik Zaikeyah Binti Nik Zainal Abidin – Pembantu Awam
 96. Sangat baik – Muhammad Zaid Md Yasir – Q36
 97. Terbaik – Fatimah Binti Yahya – Penolong Pegawai Tadbir
 98. Amat baik – Aminulrashid Mohamed @ Ibrahim – Penolong Pegawai Penyelidik
 99. Amat baik – Mohd Najib Ahmad – Pegawai Penyelidik Kanan
 100. Baik dan bersesuaian – Zailani Lambak – Penolong Pegawai Tadbir
 101. Sangat baik dan mesra – Mohd Azman Bin Mohd Jaya – Pembantu Awam
 102. Bagus – Norhaliza Kasmuri – Pegawai Tadbir
 103. Baik dan puas hati – Rosman Bin Ali Hassan – Pemandu R6
 104. Terbaik – Ahmad Syahimie Bin Ibrahim – Penolong Pegawai Penyelidik
 105. Sangat baik – Hasim Gani Bin Mohd. Din – Pembantu Penyelidik
 106. Bagus – Ziton Bt Mohd Noh – Pembantu Tadbir (P/O)
 107. Jelas dan terbaik – Harnitta Sulaiman – Pembantu Tadbir
 108. Terbaik & memuaskan – Supiah Binti Sabdani – Pembantu Tadbir
 109. Bagus – Zaini Nimti Abdullah – Q26
 110. Owesome!! – Fadilah Jani – Pembantu Penyelidik
 111. Bagus – Joeffran Bin Joe – Penolong Pegawai Peguatkuasa
 112. Sangat bagus – Che Norma Che Yas – Pembantu Tadbir
 113. Jelas dan terbaik – Ros Silah Binti Susi – Pembantu Tadbir
 114. Terbaik – Latip Bin Nurilah – Penolong Pegawai Tadbir
 115. Terbaik – Amad Maulana Lacho – Penolong Pegawai Tadbir
 116. Terbaik – Raja Ismail Putra Raja Abdullah – Penolong Pegawai Penyelidik
 117. Bagus – Azzrin Bin Mokhtasor – Penolong Pegawai Penguatkuasa
 118. Sangat bagus –Anita Binti Jaafar – Pembantu Penyelidik
 119. Menarik – Norazah Binti Azizi – Pegawai Penyelidik
 120. Terbaik –Liduina Entim – Penolong Pegawai Tadbir

Anda berminat untuk mengadakan Webinar Keterampilan Diri dan Imej ini di tempat anda? Klik di sini  untuk mendapatkan maklumat terperinci kursus ini berserta sebutharga!

Related posts

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x