Kursus Pengurusan Aduan Pelanggan Pusat Latihan Pengajar dan Kemahiran Lanjutan (CIAST) pada 24 hingga 25 Julai 2023

Kursus Pengurusan Aduan Pelanggan anjuran Pusat Latihan Pengajar dan Kemahiran Lanjutan (CIAST) pada 24 hingga 25 Julai 2023. Terima kasih kepada Pusat Latihan Pengajar dan Kemahiran Lanjutan (CIAST) di atas peluang  dan kepercayaan yang diberikan kepada Awaken Training & Consultancy Sdn Bhd untuk mengendalikan Kursus Pengurusan Aduan Pelanggan  yang telah berlangsung selama dua hari iaitu pada 24 hingga 25 Julai 2023. Kursus ini telah berlangsung di Bilik Bijaksana, CIAST Shah Alam, Selangor dan telah dihadiri oleh seramai 15 pegawai-pegawai daripada Cawangan Industri Khusus Koperasi Polis Diraja Malaysia Berhad.

 

Pengurusan aduan dalam sesebuah organisasi atau syarikat diwujudkan adalah sebagai panduan dan tata cara tindakan kepada para pegawai yang diberi tanggungjawab untuk mengurus sesuatu aduan berdasarkan prosedur yang telah ditetapkan. Pengurusan aduan pelanggan yang sistematik merujuk kepada proses atau kaedah yang teratur dan terstruktur untuk mengendalikan aduan yang diterima daripada pelanggan. Apabila pelanggan mengemukakan aduan atau masalah kepada sebuah organisasi atau perniagaan, terdapat satu sistem yang telah ditetapkan untuk menangani aduan tersebut dengan cara yang teratur dan berkesan. Pengurusan aduan pelanggan yang sistematik akan membantu organisasi untuk meningkatkan kepuasan pelanggan, mengurangkan konflik, dan memastikan masalah yang timbul diatasi dengan cekap. Selain itu, ia juga membolehkan organisasi untuk mengumpul data penting mengenai isu-isu yang mungkin perlu diperbaiki atau ditingkatkan dalam perniagaan mereka.

 

Kursus Pengurusan Aduan Pelanggan Pusat Latihan Pengajar dan Kemahiran Lanjutan (CIAST) pada 24 hingga 25 Julai 2023Kursus Pengurusan Aduan Pelanggan anjuran Pusat Latihan Pengajar dan Kemahiran Lanjutan (CIAST)

Objektif kursus ini adalah untuk meningkatkan kemahiran staf ketika berhadapan dan berurusan dengan aduan pelanggan dan memastikan pengurusan aduan pelanggan dikendalikan dengan cekap, teratur dan berkesan. Bagi memastikan objektif Kursus Pengurusan Aduan Pelanggan ini tercapai, berikut adalah antara ilmu dan kemahiran yang dikongsikan kepada para peserta yang hadir  :

1. Bagaimana cara menerima dan menjawab aduan dengan profesional dan mampu memberikan maklumat yang lengkap serta terperinci ketika menjawab aduan.
2. Bagaimana cara menganalisis aduan pelanggan.
3. Bagaimana cara melakukan siasatan secara telus terhadap aduan.
4. Bagaimana untuk menerima aduan dengan sikap positif, terbuka dan profesional.
5.Kemahiran berkomunikasi dengan pelanggan.

 

Kursus Pengurusan Aduan Pelanggan anjuran Pusat Latihan Pengajar dan Kemahiran Lanjutan (CIAST)

Antara perkara-perkara yang dipelajari oleh para peserta dalam Kursus Pengurusan Aduan Pelanggan ini ialah :

Modul 1: Prosedur Penyiasatan Aduan
Modul 2: Root Cause Analysis
Modul 3: Simulasi Penyiasatan Aduan
Modul 4: Sistem Dan Suasana Semasa Berurusan Dengan Pelanggan
Modul 5: Komunikasi Profesional Ketika Berurusan Dengan Aduan Pelanggan
Modul 6: Cara Mengendalikan Aduan Pelanggan & Simulasi Mengendalikan Aduan Pelanggan

Kursus Pengurusan Aduan Pelanggan anjuran Pusat Latihan Pengajar dan Kemahiran Lanjutan (CIAST)

Kami kongsikan antara maklum balas dan pendapat daripada para peserta secara keseluruhan berkaitan Kursus Pengurusan Aduan Pelanggan ini:

 1. Penceramah sangat berketerampilan, banyak knowledge. Program ini sangat berguna bagi saya menghadapi orang luar dengan lebih professional – Kartini binti Hamzah, Penolong Pegawai Latihan Vokasional
 2. Penceramah menerangkan tajuk dengan baik, cemerlang dan berkomunikasi dua hala yang baik serta memberi contoh-contoh yang sangat membantu – Nor’azah Binti Jema’en, Penolong Pegawai Latihan Vokasional
 3. Keseluruhan kedua-dua penceramah sangat bagus dan jelas penyampaiannya – Nor Azizi binti Abdullah,  Penolong Pegawai Latihan Vokasional
 4. Mempunyai pengetahuan dalam topik yang disampaikan. Penyampaian yang berkesan dan menarik – Hamidatul Zakiah binti Ismail, Penolong Pegawai Latihan Vokasional
 5. Berpengetahuan dan berpengalaman – Rozita binti Mohd Rashid, Penolong Pegawai Latihan
 6. Sangat berpengalaman + bagus + berketerampilan – Syamsol Amer bin Zakaria, Penyelarasan Kanan
 7. Berpengalaman dan professional – Tharmindran a/l Subramaniam, Pegawai Latihan Vokasional
 8. Sangat Memuaskan – Suraya binti Ali, Penolong Pegawai Latihan Vokasional
 9. Awesome – Noorhafizah binti Abdullah, Pegawai Latihan
 10. Penyampaian yang jelas – Nor Shahida binti Md Radze, Penolong Pegawai Latihan
 11. Sangat baik, berpengalaman, response, cara menjawab, sharing – Mohd Nizan bin Abu Bakar, Penolong Kanan Pengarah
 12. Penceramah amat berpengalaman dan mampu mengolah topik dan soalan dengan baik – Norhaslinda binti Abu Hasan, Penolong Pegawai Latihan Vokasional
 13. Baik dan berkesan – Ts. Shahlisa Cheah Binti Shihabudin, Pegawai Latihan Vokasional
 14. Menarik kursus ini. Sesuai diikuti – Norfaeza binti Salihin, Pegawai Latihan Vokasional

Alhamdulillah kami bersyukur di atas sambutan serta maklumbalas yang amat memberangsangkan daripada para peserta terhadap konten dan penyampaian kami dalam Kursus Pengurusan Aduan Pelanggan iniTahniah kepada semua peserta diatas penyertaan aktif dan komitmen yang hebat sepanjang kursus. Kami ucapkan selamat maju jaya dan kami mendoakan yang terbaik kepada semua peserta.

Anda berminat untuk mengadakan Kursus Pengurusan Aduan Pelanggan ini di tempat anda? Klik di sini  untuk mendapatkan maklumat terperinci kursus ini berserta sebutharga!

 

Related posts

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x