Kursus Khidmat Pelanggan Anjuran Yayasan Sofa Pada 9 Mac 2022

Kursus Khidmat Pelanggan Yayasan Sofa pada 9 Mac 2022.

Alhamdulillah dan bersyukur ke hadrat Ilahi kerana di atas keizinanNya, Awaken Training & Consultancy Sdn Bhd   telah dilantik oleh Yayasan Sofa untuk mengendalikan Kursus Khidmat Pelanggan secara dalam talian pada 9 Mac 2022. Terima kasih kepada Yayasan Sofa di atas jemputan dan kepercayaan dengan melantik kami bagi menyampaikan Kursus Khidmat Pelanggan Yayasan Sofa ini. Kursus ini berjaya dilaksanakan dengan menggunakan platform online conferencing iaitu aplikasi Zoom dan XSplit Broadcaster. Kursus yang berlangsung selama satu hari ini telah disertai oleh Pengurus Jabatan Khidmat Pelanggan, Ketua Unit Khidmat Pelanggan, Ketua Unit Jawatan, Pegawai Perhubungan, Pegawai Tugas Khas, Pembantu Pentadbiran, Pegawai Jualan, Pegawai Call Center dan Pegawai Data Yayasan Sofa.

Kursus Khidmat Pelanggan Yayasan Sofa pada 9 Mac 2022
“Penceramah menepati masa, pandai memainkan peranan walau dalam suasana zoom. Peserta segar sehingga habis kursus. Input jelas dan di sampaikan dengan baik. Penceramah menggunakan laras bahasa yang mudah difahami beserta contoh- contoh yang baik. Audio dan paparan yang baik dan jelas. Tajuk kursus relavan.” –Rohaidah Binti Timin – Ketua Unit Jualan

 

Kursus Khidmat Pelanggan Yayasan Sofa pada 9 Mac 2022.
“Program yang sangat bagus kerana penuh dengan ilmu tentang khidmat pelanggan keseluruhan. Harus diaplikasikan terus di dalam bahagian khidmat pelanggan kami.” – Nur Hafizah Binti Mohd Ganni – Ketua Unit Khidmat Pelanggan

 

Kecemerlangan sesebuah organisasi banyak bergantung kepada sejauh mana penerimaan dan kepuasan yang diperolehi oleh pelanggan terhadap perkhidmatan yang disediakan. Pengurusan perkhidmatan pelanggan yang cekap dan baik meliputi keseluruhan aspek iaitu komunikasi, sistem dan suasana ketika berurusan, penampilan dan tingkah-laku pekerja dan yang akan memberikan gambaran yang positif terhadap imej dan reputasi organisasi. Melalui kursus ini para pekerja akan dapat mempertingkatkan lagi kecemerlangan perkhidmatan yang selaras dengan standard yang telah ditetapkan oleh organisasi.

Mengambil kira cabaran semasa krisis pandemik yang melanda secara global dan turut mengikuti perkembangan industri berasaskan kepada penyampaian secara digital dan dalam talian, syarikat kami telah menyahut cabaran ini dengan merintis dan menerokai kaedah penyampaian modul kami secara digital dan dalam talian. Atas inisiatif ini kami telah membangunkan modul-modul serta kaedah penyampaian bersesuaian dengan cabaran era digital dan dalam talian.

Dalam pada itu, kami turut memahami bahawa impak cabaran ini turut akan terkesan ke atas sektor perkhidmatan yang mana segala proses komunikasi pelanggan serta sistem dan suasana semasa berurusan tidak dapat lari daripada tempiasan tuntutan sistem berasaskan digital dan dalam talian. Maka modul perkhidmatan pelanggan yang kami cadangkan ini antaranya termasuklah bagaimana para pekerja berhadapan dengan cabaran perkhidmatan pelanggan secara digital dan teknik berkomunikasi dan berurusan secara profesional di dalam talian.

Objektif utama Kursus Khidmat Pelanggan adalah untuk kursus ini bertujuan untuk memantapkan kemahiran para pekerja ketika berhadapan dan berurusan dengan pelanggan, meliputi aspek kemahiran dari segi komunikasi yang mantap dan berkeyakinan, tatacara penampilan diri yang profesional dan kemahiran dalam mempamerkan etiket dan tingkah laku yang menyenangkan serta bagaimana mengendalikan pelanggan yang membuat aduan dan mencabar.

 

Kursus Khidmat Pelanggan Yayasan Sofa pada 9 Mac 2022.
“Penceramah sangat bagus sangat menguasai apa yang disampaikan,” – Mohamad Safwan bin Mohamad Noor – Pengurus Jabatan Khidmat Pelanggan

 

Kursus Khidmat Pelanggan Yayasan Sofa pada 9 Mac 2022.
“Sangat berpuas hati. Yang disampaikan sangat jelas,” – Nursyamim Binti Ramlan – Pegawai Call Center

Kursus ini juga antaranya akan mendedahkan kepada para peserta tentang cabaran perkhidmatan komunikasi pelanggan dalam talian dan kebiasaan baru (new norm), serta bagaimana kemahiran berurusan dan berkomunikasi dalam cabaran semasa era digital dan krisis pandemik.

Antara perkara-perkara yang dipelajari oleh para peserta dalam Kursus Khidmat Pelanggan selama satu hari ini ialah:

 •  Modul 1: Konsep Perkhidmatan Pelanggan Alaf 21
 • Modul 2: Sikap Dan Psikologi Pelanggan Dan Jangkaan Pelanggan
 • Modul 3: Komunikasi Secara Berkesan Dengan Pelanggan
 • Modul 4: Sistem Dan Suasana Semasa Berurusan Dengan Pelanggan 

Alhamdulillah kami bersyukur di atas peluang ini dan sambutan serta maklum balas yang amat memberangsangkan daripada para peserta terhadap konten dan penyampaian kami dalam Kursus Khidmat Pelanggan ini.

Kursus Khidmat Pelanggan Yayasan Sofa pada 9 Mac 2022.
“Sangat menarik dan sampai kepada audience,” – Nurmimi Syafika Binti Shafien – Pegawai Data

 

Tahniah kepada semua peserta diatas penyertaan aktif dan komitmen yang hebat sepanjang kursus. Kami ucapkan selamat maju jaya dan kami mendoakan yang terbaik kepada semua peserta

Kami kongsikan antara maklum balas dan pendapat daripada para peserta secara keseluruhan berkaitan Kursus Khidmat Pelanggan ini:

 1. Program yang sangat bagus kerana penuh dengan ilmu tentang khidmat pelanggan keseluruhan. Harus diaplikasikan terus di dalam bahagian khidmat pelanggan kami. – Nur Hafizah Binti Mohd Ganni – Ketua Unit Khidmat Pelanggan
 2. Penceramah menepati masa, pandai memainkan peranan walau dalam suasana zoom. Peserta segar sehingga habis kursus. Input jelas dan di sampaikan dengan baik. Penceramah menggunakan laras bahasa yang mudah difahami beserta contoh- contoh yang baik. Audio dan paparan yang baik dan jelas. Tajuk kursus relavan. –Rohaidah Binti Timin – Ketua Unit Jualan
 3. Penceramah sangat bagus sangat menguasai apa yang disampaikan – Mohamad Safwan bin Mohamad Noor – Pengurus Jabatan Khidmat Pelanggan
 4. Sangat berpuas hati. Yang disampaikan sangat jelas – Nursyamim Binti Ramlan – Pegawai Call Center
 5. Sangat baik, bagus dan terbaik – Nabilah Huda Binti Mohd Yunus – Pegawai Jualan
 6. Sangat baik dan penerangan yang mudah difahami – Syahira Binti Adzmi – Pembantu Pentadbiran
 7. Sangat menarik dan sampai kepada audience – Nurmimi Syafika Binti Shafien – Pegawai Data

 

Alhamdulillah terima kasih kepada Yayasan Sofa di atas jemputan dan peluang untuk kami mengendalikan kursus Kursus Khidmat Pelanggan ini. Tahniah dan terima kasih kepada para peserta di atas komitmen dan penyertaan aktif sepanjang kursus. Semoga semakin bersemangat, cemerlang dan mantap dalam menjalankan tanggungjawab yang diamanahkan, in sha Allah amin.

 

Anda berminat untuk mengadakan Kursus Khidmat Pelanggan ini di tempat anda? Klik di sini untuk mendapatkan maklumat terperinci bengkel ini berserta sebutharga!

Anda mahukan tips mengendalikan aduan pelanggan? Klik di sini untuk dapatkan 12 tips berhadapan dengan pelanggan yang mengadu.

Related posts

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x